sâmbătă, 6 octombrie 2012

Cum îți aperi cățelușul de frig

Vremea este atât de urâtă, încât nu-ți vine să dai nici cătelul afară, spune o vorbă. Mai ales pe el, am zice noi. De multe ori prietenul necuvântător este foarte sensibil la frig Dar, cu îngrijirile potrivite, trece cu bine si peste iarna asta!
La fel ca și tine, și prietenul tău necuvântător are nevoie de ingrijire speciala iarna. Deoarece pe temperaturi scăzute consumă mai multe calorii pentru a-și menține căldura, trebuie să îi suplimentezi rația de mâncare. Ar fi bine să-i dai în această perioada alimente mai bogate în proteine și în carbohidrați     (carne, paste) și mai multă apă, deoarece frigul îl deshidratează. Iar pentru că nici cea mai groasă vesta nu îl protejează de frig mai bine decât propia blănița, trebuie să o păstrezi în cea mai bună, stare.
De aceea, după ce te întorci de la plimbare, curăță-i imediat blănița cu un prosop, pentru a înlătura orice urma de substanțe antiderapante. O dată pe săptămână, îi poși face o baie călduța, în-să nu-l scoate la plimbare imedit.
Daca stai la curte...
Ar trebui să te gândești să îi reamenajezi ,,locuința'': capitonează pereții cuștii cu burete, iar pe podea așează-i o pătură  sau un așternut din paie. Atunci când va ninge, așternutul trebuie schimbat frecvent cu unul uscat. Acordă-i aceeași atenție ca unui cățel de apartament: curăță-i și periază-i frecvent blănița.
Ce mai poți face
Hăinuțe pentru căței? De ce nu ? Dacă așa îl vei menține sănătos și voios peste iarnă... Îi poți croșeta sau îi poti lua din petshop-uri vestuțe speciale, din fibre textile (bumbac sau in), care mențin căldura corpului. Vestuța ar trebui să fie suficientă pentru a-l încălzi. Dacă observi că amicul tău prieten tot stă zgribulit și-și mută greutate de pe un picior pe altul când îl scoti la plimbare, atunci poți să-i ,,încropești'' și o pereche de șosetuțe călduroase. Acestea îi vor încălzi piciorușele și îl vor ține departe de substanțele folosite pentru topirea zăpezii.
SE poate îmbolnăvi ușor
Dacă micul tău prieten devine trist, apatic și nu mai are poftă de mâncare, s-ar putea să aibă o problemă de sănătate. Nu o ignora și du-l cât de repede poți la medicul veterinar. Pe frig, corpul lui luptă mai greu cu bolile, Dacă este un cățel de talie mai mică, orice boală îi poate fi chiar fatală. Frecventele în sezonul rece sunt tulburările de digestie, mai ales din cauza substanțelor folosite la topirea zăpezii, pe care le poate înghiți din greșeală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu